Collection Grand Cru

Systembolagets beställningssortiment 76552

Pris 2094:-        6 x 750 ml

Beställ på Systembolaget:

http://www.systembolaget.se/76552

 

För en champagneälskare är ortnamnen Aÿ, Bouzy, Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger, Verzy och Verzenay som vacker musik. Det är berömda byar med status Grand Cru, dvs. den högsta klassningen med 100 % enligt ”Echelle de Cru”, systemet som fortfarande betecknar de finaste vingårdsmarkerna i Champagne. I denna Collection finner ni sex olika champagner i sex olika stilar från sex olika byar – alla Grand Cru!

 

Paul Bara Brut Réserve Grand Cru

Bara namnet Bouzy ger associationer till kraftfull Pinot Noir och det är kraften hos 80 % Pinot Noir som ger ryggraden i detta imponerande vin. 20 % Chardonnay ger en frisk fin syra och fantastisk balans. Det faktum att 50 % av vinet är från 2009 och resten från äldre årgångar, förklarar komplexiteten. En matchampagne utöver det vanliga.

 

Roland Champion Carte Blanc de Blancs Millésime 2006 Brut Grand Cru

Liten odlarproducent med 18 ha i Chouilly som gärna lagrar sin champagne länge i flaskan med jästen. Denna årgångschampagne från 2006 är lagrad 8 år och har en dosage på 7 g/l.

 

Henri Goutorbe Cuvée Rosé Brut Grand Cru

Alla i Champagne känner René Goutorbe som, förutom sina fina champagner och hotel i Aÿ även har plantskola och säljer vinsticklingar till alla. Här har vi hans berömda rosé, gjord på 75 % Pinot Noir och 25 % Chardonnay som sedan fått 12 % Coteaux Champenois från Aÿ.

 

Mouzon-Leroux Grande Réserve Brut Grand Cru

Unge Sébastien Mouzon i Verzy jobbar biodynamiskt med större delen av sina odlingar och gör fantastiskt rena champagner. Här har vi 70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay som består av 65 % från 2009 och resterande 35 % från äldre årgångar. Resultatet blir ett fint giftemål av renhet och komplexitet. Fyra år på jästen och en dosage på 8 g/l.

 

Pertois-Moriset Blanc de Blancs Grande Réserve Brut Grand Cru

Denna odlarproducent har 12 ha i Le Mesnil och Oger och gör typisk stram champagne på ren Chardonnay . Fem år på jästen och en dosage på 9 g/l. Obligatorisk till Belonostron…

 

Quenardel & Fils Vintage 2004 Blanc de Blancs Brut Grand Cru

Ren Chardonnay från Verzenay i Montagne de Reims låter kanske lite underligt, men här har vi en helt egen stil från den lilla producenten Quenardel & Fils. Vinstockarna är mer än 65 år gamla vilket ger en mycket liten avkastning och en koncentrerad smak som påminner om fatlagring. Nio år på jästen och en dosage på 8 g/l.

Ladda ner vårt champagnelexikon

Lexikon som PDF


Tel: 0702-999 888,  E-post: info@champagnehuset.se