Pertois-Moriset

I hjärtat av Côte de Blancs finner vi Le Mesnil-sur-Oger, en av få byar med högsta Grand Cru-klassificering. Här huserar några av Champagnes mest välrenommerade producenter som ger byn en riktig stjärnstatus. Bland dessa hittar vi Champagne Pertois-Moriset som drivs av Cécile och hennes man Vincent. Paret tog över efter Céciles föräldrar under tidigt 2000-tal och blir den tredje generationen i familjeföretaget.

Innanför en stor grind där familjen har sitt namn skrivet med guldbokstäver finner vi deras vackra bostad som även hyser plats åt provningsrum, etikettering och förpackning. Här får man i lugn och ro njuta av högklassig champagne gjord på Chardonnay. Vi är i Côte de Blancs – Den vita sluttningen som har fått sitt namn efter Chardonnay, den vita druvan.

Totalt har de 35 ha i sina familjers ägor varav 17 ha finns i Côte de Blancs, bland annat i Le Mesnil-sur-Oger, Cramant, Oger och Chouilly. Av den totala arealen använder de bara den bästa skörden till sig själva och säljer resterande vidare till större aktörer i Champagne.

100 meter upp längs gatan hittar vi ett helt nybyggt vineri med den senaste tekniken. Produktionen sker med naturligt flöde neråt, istället för att använda pumpar tar gravitationens kraft vinet ner till stora rostfria ståltankar och några enstaka ekfat där första jäsningen äger rum. Sedan bär produktionen vidare där andragångsjäsning samt lagring som sker i ett enormt underjordiskt lager med plats för hundratusentals flaskor. Hela vinanläggningen är modern och mycket påkostad för att förfina teknik och resultat ytterligare under kommande år.

Pertois-Moriset är en klart lysande stjärna på Champagnes bubblande himmel och vi är mycket stolta över att få representera Cécile och Vincents underbara champagner!

www.pertoismoriset.com

Ladda ner vårt champagnelexikon

Lexikon som PDF


Tel: 0702-999 888,  E-post: info@champagnehuset.se