Smakprofil
Tidigt i våras bestämde vi oss för att skapa en låda som flirtar både med champagneälskaren precis lika mycket som med den nyfikne. I den här lådan har vi fokuserat på att visa upp stora skillnader i odlarstil, by och region, ingen är den andra lik.
Intresset för roséchampagne har senaste tiden stigit och blir mer och mer omskrivet. I vår Collection La Vie en Rosé har vi samlat våra favoriter i en och samma blandlåda! Perfekt att utforska under lata dagar i sommar!
Pertois-Moriset Brut Ros & Blanc Grand Cru
Cécile Bauchet är dotter i huset hos odlaren Pertois-Moriset. Tillsammans med sin man, Vincent, som är vinmakaren, driver hon firman mot nya höjder. De senaste 10 åren har de utvecklat verksamheten med nya vingårdar, helt ny press och cave, samt skapat en helt ny serie champagner med extremt hög kvalitet. Deras rosé Grand Cru är baserad på 92% Chardonnay från vingårdarna i fyra byar, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant och Chouilly, alla Grand Cru. Till detta har man med assemblagemetoden lagt 8% rött Grand Cruvin av Pinot Noir, nu från Bouzy i Montagne de Reims.
70% av Chardonnayvinet är från en skörd, och till detta lägger man 30% Réservevin från tidigare skördar. Vinet får jäsa i rostfria ståltankar samt en mindre del på ekfat och den malolaktiska jäsningen blockeras. Efter tappning för flaskjäsning får vinet vila orört i minst 30 månader innan det degorgerats och får en dosage med bara 3 g/l. Stilen man eftersträvar är frisk, mineralisk, med lätta bärtoner och lång komplex eftersmak.
Grongnet Brut Rosé
Strax söder om Côte de Blancs ligger den ganska okända byn Etoges. Här sköter femte generationen, Cécile Grongnet, om familjens 12 ha odlingar runt byn, varav en del är biodynamisk, och gör fina champagner.
Grongnet Rosé Brut är en blandrosé av 30% Pinot Noir, 30% Meunier, 30% Chardonnay och 10% rött vin av Pinot Noir. 20% av det vita vinet är reservevin från tidigare skördar. Vinet är jäst på tank och den malolaktiska jäsningen blockeras delvis, för att ge vinet en frisk fin syra. Vinet flaskjäses och lagras med jäst i minst 24 månader, varefter det får en dosage på 8 g/l. Cécile vill göra champagne med elegans och finess, och rekommenderar sin rosé till friska desserter med röda bär.
Loriot-Pagel Brut Rosé
Mitt i Marnedalen ligger byn Festigny och här finner vi odlaren Loriot-Pagel. Numera är det sjätte generationen, Jean-Philippe Loriot, som sköter familjens 9 ha odlingar där majoriteten är planterade med Meunier.
Familjens rosé gör man med Meunier som huvudnummer, 10% Pinot Noir, 72% Meunier, 10% Chardonnay, varav 30% är reservevin, blandas med 8% rött vin av Meunier. Malolaktisk jäsning genomförs och efter tappning på flaska får vinet vila där i 4 år. När jästfällningen avlägsnats får vinet en dosage på 8 g/l. Med sin vällagrade rosé vill familjen visa att roséchampagne kan användas till mycket olika maträtter inklusive lättare kötträtter. En gastronomisk rosé är deras mål.
Juillet-Lallement Brut Rosé Grand Cru
Jean Lallement har bara 4,5 ha odlingar, och är därmed en av våra minsta odlare, men kanske en av de mest spännande. Hans odlingar är fördelade på två Grand Crubyar, Verzy och Sillery. Hans filosofi är att använda fatjäsning när det passar och vinerna tål det, och vinerna har en tydlig gastronomisk prägel. Hans viner finns också på flera exklusiva Michelinkrogar i Frankrike, bland annat Les Crayères i Reims.
Rosé Brut Grand Cru är komponerad av 68% Pinot Noir från Sillery och 17% Chardonnay från Verzy. Detta basvin är jäst på rostfri tank, med malolaktisk jäsning och med lagring på jästen i upp till 24 månader. Sedan tillsätts 15% rött vin av Pinot Noir från 50-åriga stockar i vingården ”Le Fossé Blanc” i Sillery. Detta röda vin jäses på fat av Argonne-ek under 6 månader och lagras sedan på jästen under 18 månader. Efter blandning lagras roséchampagnen i flaska med jästen i minst 18 månader. Dosage sker med 8 g/l. Resultatet är en fyllig och smakrik rosé med friska bäraromer och lång komplex eftersmak. Vinet är utmärkt som aperitif och sällskapsvin, men passar också mycket väl till ost och rätter av ljust kött, liksom till desserter med syrliga röda bär.
Robert Barbichon Rosé de Saignée Brut
Längst söderut i Champagne, på gränsen till Chablis, hittar vi distriktet Côte des Bar och den biodynamiske odlaren Thomas Barbichon. Från sina gamla stockar med lågt skördeuttag, hämtar han 100% Pinot Noir som får jäsa med skalen under 48 timmar. Därefter pressas druvorna och vinet jäses på tank och sedan på flaska under 4 år. Dosagen är låga 6 g/l.
Här finner vi ytterligare en nivå av kraft genom druvornas maceration, och såväl fylliga bäraromer som mineralitet kännetecknar vinet. Smakrika maträtter av ljust kött eller milda ostar är passande ackompanjemang.
CL. de la Chapelle Nuance Rosé Brut Premier Cru
Det lilla kooperativet Cl. de la Chapelle ligger i Villedommange, strax söder om Reims, på nordsidan av Montagne de Reims. Sedan 1948 har 23 odlare gemensamt gjort utmärkt champagne från 50 ha kring byn.
Deras stil är ganska smakrik och det gäller även deras rosé ”Nuance”. Den är gjord på ett vitt basvin av 19% Pinot Noir, 45% Meunier och 11% Chardonnay. Med detta basvin blandas 25% rött vin av Pinot Noir vilket ger en tydligt röd-orange färg och en fyllig bärig smak. Vinet jäses på tank och på flaska där det lagras i 24 månader, för att sedan få en dosage på 9 g/l. Med sin fylliga och bäriga smak passar vinet utmärkt såväl som sällskapsvin som till rätter av ljust kött.