Henri Goutorbe

Henri Goutorbe
Special Club 2012

ProducentH. GoutorbeRegion/byVallée de la Marne, AÿVolym750 mlDosage8 g/lPrisSystembolaget: 701 krArt nr90081TillgänglighetLanseras i tillfälliga sortimentet 19 januari

Smakprofil

Välkända H. Goutorbe i Aÿ släpper nu sin Special Club från 2012!

Familjen Goutorbe i Aÿ är kända i hela Champagne med sina 22 ha odlingar i trakten och vingårdarna som ligger i rent söderläge och ger mogna fina druvor till familjens fylligs och smakrika vinstil. 

Årgången 2012 var problematisk med mild vår följt av både frost och hagelstormar som reducerade skördevolymen rejält. I augusti kom dock värmen och september gav utmärkt skördeväder vilket räddade årgången till liten volym men utmärkt kvalitet. De blå druvorna mognade till utmärkta nivåer men även Chardonnay gav mycket bra kvalitet,

Vinet består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay från de bästa söderlägena i Aÿ. Det jästes på tank med malolaktisk jäsning innan den tappades på flaska för flaskjäsning 2013. För sin Special Club 2012 valde familjen att låta den mogna på jästen i 9 år innan den degorgerades i oktober 2022 med en dosage på 8 g/L.

H. Goutorbe Special Club 2012 släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment 19 januari 2024

H. Goutorbe

Familjen Goutorbe i Aÿ är kända i hela Champagne, både för sina champagner, men också för sitt hotell – Castel Jeanson- och sin plantskola för vinstockar som Emile Goutorbe startade efter vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet. Efter första världskriget då han drog igång sitt företag var efterfrågan på nya stockar ännu stor i Champagne och framgångarna gjorde det möjligt för Emile att köpa några små vingårdar i området. Med tiden har champagnetillverkning blivit en integrerad del av familjen Goutorbes affär. 

Farfar Henri var en av de 12 odlare som bildade Special Club föreningen 1971 och familjen gör troget en Special Club cuvée de bästa åren. Emile efterföljdes av sonen Henri vilken i sin tur förde vidare såväl passion som kunskap till sonen René som kom att utöka vingårdarna och modernisera vineriet. Idag är också Renés barn Etienne och Bertrand involverade i familjeföretaget. Som medvetna odlare, som än idag också säljer vinstockar, verkar de för att främja biodiversitet och arbetar sedan flera år tillbaka enligt märkningen V.D.C (Sustainable Viticulture in Champagne) initierad av Comité Champagne.

Sedan mer än tio år tillbaka producerar Goutorbe egen el som används i vineriet och till eldrivna fordon. Hästar arbetar i en del vingårdar och fem bikupor ger honung som serveras till frukosten på familjens hotell Hotel Castel Jeanson.



Tillbaka