Smakprofil
Årgång 2020 var både varmare och torrare än 2019, vilket gav druvor med högre sockerhalt och fylligare, kraftigare viner. Marc Hebrart Special Club 2020 består av 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay. Pinot Noir-druvorna kommer från Hebrarts vingårdar i byarna Mareuil-sur-Aÿ, Avenay-Val-d'Or, Bisseuil och Louvios medan Chardonnay-druvorna kommer huvudsakligen från byarna Oiry, Chouilly och Avize i Côte des Blancs.
Mycket fruktig karaktär med inslag av äpple, citrus, lite tropisk frukt, vit choklad och mineral.
Marc Hebrart började producera druvor 1963 och buteljerade sitt första egna vin 1964. Han överlät skötseln av egendomen till sin son Jean-Paul 1997 som drivit den sedan dess. Jean-Paul har sedan dess utökat egendomen med ett flertal nya vingårdar, bl a i Dizy och i Louvois och har under åren skapat en egendom som hör till den absoluta toppen i Champagne. Hans fru, Isabelle Diebolt, driver den kända odlarproducenten Diebolt-Vallois i Cramant, men egendomarna sköts helt separat.
Odlingarna sköts enligt ”lutte raisonnée” dvs yttrsta försiktighet med bekämpningsmedel. Jäsningen sker separat för varje vingårdsdel i ståltankar med malolaktisk jäsning. Undantaget är cuvéen ”Rive Gauche-Rive Droite” som jäses på barrique och det nya flaggskeppsvinet ”Clos Le Léon” som jäses på barrique och utan malolaktisk jäsning.
Vinerna lagras mellan två och 8 år på jästen och får sedan 6 månaders vila innan försäljning. Vinstilen är fyllig, frisk men mycket balanserad. Jean-Paul säger att han skulle kunna göra fylligare viner, men då skulle han förlora det viktigaste – balansen! Filosofin är att utnyttja alla de karaktärer som finns att tillgå i de 85 odlingslotterna i olika byar för att i sin” assemblage” dvs blandning, skapa den perfekta balansen.