Smakprofil
Nyanserad, utvecklad doft med inslag av gula äpplen, nötter, kex, pomerans och vit choklad. En champagne som enbart tillverkats av chardonnay kallas ibland blanc de blancs.
Pertois-Moriset grundades 1951 och har sitt säte i Grand Cru-byn Mesnil sur Oger. Firman drivs idag av tredje generationen i familjen; Cecile och hennes make Vincent. Egendomen omfattar 17 hektar vingårdar i Côtes de Blancs. Förutom odlingar i Le Mesnil-sur-Oger äger man även vingårdar i Cramant, Oger och Chouilly. Fokus ligger på druvsorten chardonnay men man odlar även pinot noir.
Basvinet lagrades sju månader i rostfria ståltankar och har inte genomgått någon malolaktisk jäsning. Vinet har gjorts mousserande enligt traditionell metod vilket innebär en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Denna champagne har en dosage om 1 gram socker per liter.
Pertois-Moriset grundades 1951 och har sitt säte i Grand Cru-byn Mesnil sur Oger. Firman drivs idag av tredje generationen i familjen; Cecile och hennes make Vincent. Egendomen omfattar 17 hektar vingårdar i Côtes de Blancs. Förutom odlingar i Le Mesnil-sur-Oger äger man även vingårdar i Cramant, Oger och Chouilly. Fokus ligger på druvsorten chardonnay men man odlar även pinot noir. Basvinet lagrades sju månader i rostfria ståltankar och har inte genomgått någon malolaktisk jäsning.