Smakprofil
Oenophile 2008 Premier Cru Brut Nature är 100% Chardonnay från Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Oger samt Premier Cru-byn Cuis. Vinifiering har skett på ståltank med malolaktisk jäsning och champagnen har vilat på sin jästfällning i sex år före degorgering. Dosagen är 0 g/l vilket betyder att den är kruttorr.
Stilen är karaktärisktisk för Pierre Gimonnet med sin tydliga mineralitet och eleganta syra. I smaken finner vi krispiga gröna äpplen, citronzest, vita blommor och mandel.
Årgång 2008 anses vara en av de bästa på länge i Champagne och är klassificerad 5 av 5.
Pierre Gimonnet ägs och drivs av bröderna Olivier och Didier Gimonnet. De förfogar 28 hektar vinodlingar i byarna Cramant, Chouilly, Oger, vertus och Cuis.
Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt traditionellt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. För en brut nature tillsätter man inget socker innan förslutning.
En årgångschampagne ska ha lagrats minst tre år med sin jästfällning innan degorgering. Denna champagne har lagrats cirka sex år på sin jästfällning innan degorgering.