Smakprofil
Ljusgul färg med krämvita toner, eleganta bubblor. Citrus från citron och lime, kvitten, vita blommor och flintamineral Medelstor och mycket fräsch, krämig, gröna päron, mogna äpplen, kvitten, lätt hint av tidiga jordgubbar, avrundas med en läcker sälta.
Producenten
Sedan början av 2000 drivs Pertois-Moriset av fjärde generationen med Dottern Céciles och hennes man Vincent i spetsen. De äger idag 35 ha vingårdar och producerar ungefär 80–90 000 flaskor per år. Familjen tror på hållbart odlande, som exempel så användas endast elektiska traktorer och gräs tillåts växa överallt.
Vinifiering
100% Chardonnay Grand Cru. I Quattre terroir är druvorna plockade från fyra av familjens vingårdsläge 60% Le Mesnil-sur-Oger 20% Oger 10% Cramant10% Choilly 70% av vinet kommer från aktuell årgång och 30% från reservviner. Vinet lagras på jästfällning i rostfria ståltankar och i stora ekfat. Blockerad malolaktisk jäsning.
Odlarchampagne samlar fyra förnäma Grand cru-byar i en cuvée
Den 10 december släpps 3 600 buteljer av Les Quatre Terroirs från Pertois-Moriset på Systembolagets tillfälliga sortiment. Les Quatre Terroirs är en klassisk Blanc des blancs-champagne från Pertois-Moriset i Le Mesnil-sur-Oger.
Tack vare att den är hemvist för flera av Champagnes mest välrenommerade producenter har byn Le Mesnil-sur-Oger riktig stjärnstatus. En av de ansedda producenterna är odlarfamiljen Pertois-Moriset. Druvorna i Les Quatre Terroirs kommer från familjens Grand cru-vingårdar i Côte des Blancs, närmare bestämt från Pertois-Morisets vingårdslägen i Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant och Chouilly. Kombinationerna av de fyra byarna gör att cuvéen skapar ett svårslaget uttryck som speglar Côte des Blancs bästa sida.
Sedan start, då ättlingarna från två vinodlarfamiljer - Yves Pertois och Janine Moriset - 1951 lade grunden till familjeföretaget, har Pertois-Moriset gjort champagne på druvor från egna odlingar. Idag är det Yves och Janines barnbarn Cécile med maken Vincent som driver företaget och dess dryga 20 hektar vinodlingar i Côte de Blancs och Coteaux Sézannais. I Côte des Blancs odlar Pertois Moriset uteslutande Chardonnay.
Les Quatre Terroirs görs till 100% på Chardonnay. 70% av vinet består av den aktuella årgången vars malolaktiska jäsning har blockats för maximal friskhet och syra. 30% utgörs av äldre reservviner där vissa delar växt upp på stora ekfat och andra på stålfat. Les Quatre Terroirs har lagrat i källaren i minst 36 månader och dosagen är 3,5 gram/liter.
Les Quatre Terroirs är balanserad, ren och fräsch med hög mineralitet och snygg sälta i avslutet. Här finns komplexa toner av gröna äpplen och mogen lime, vit choklad, och vit persika.